FeliciaO - Everyday / Fashion / Modeling

Kanelbullens Dag + Recept Glutenfria Kanelbullar

Samarbete med Fiber Husk

 

I vår familj blir det att vi äter glutenfritt, eller i alla fall jag som är glutenintolerant, men resten av familjen äter också mycket glutenfritt. Att baka glutenfritt är ju lite speciellt och kan ibland kännas svårt. Det är lätt hänt att det blir torrt, hårt och smuligt vilket inte är särskillt gott. Men tack vare Fiberhusk så kan man lätt få ett bättre och godare resultat. Degen får en mer normal konsistens och den blir mer lättarbetad och kladdar mindre. Brödet blir då saftigare och smular mindre. Nu när det är kanelbullens dag så passar det extra bra att baka goda, saftiga och glutenfria kanelbullar. Tänkte att jag delar med mig utav receptet jag använde.

 

Detta recept ger ca 20 stora bullar
Ugnstemepratur: 225 grader


Deg

50 g jäst, rumsvarm
5 dl mjölk, rumsvarm
2 msk fiberhusk
200 g smör, rumsvarm
1 dl vit sirap
0,5 dl strösocker
1 ägg
ca 1 krm salt
2 tsk malen kanel
ca 800 g finax glutenfri mjölmix

Fyllning

0,5 dl strösocker
0,5 dl brunt farinsocker
2 msk malen kanel
200 g smör, rumsvarm

 

Pensling

2 ägg
2 msk vatten
ca 2 krm salt
pärlsocker (till garnering)

Sockerlag

1 dl vatten
0,5 dl strösocker

 

1. Smula jästen i en bunke.

2. Tillsätt mjölkeb och rör om tills att jästen löst upp sig.

3. Ha i fiberhusk, lite i taget samtidigt som du rör om.

4. Tillsätt sedan smör, sirap, stösocker, ägg, salt, kanel och hälften av det glutenfria mjölet.

5. Låt degkroken arbeta tills du har en jämt men kladdig smet.

6. Låt degen knådas i minst 5 minuter medan du tillsätter lite av mjölmixen i taget. Degen ska vara smidig och släppa från bunkes kanter eller arbetsbänken men fortfarande vara lite kladdig. Om degen är torr nu kommer även bullarna bli torra.

7. Kavla ut degen i en stor rektangel med jämn tjocklek, ca 1 cm.

8. Blanda ihop ingredienserna till fyllningen och bred på degen i ett jämt lager. Vik ihop degen/reklangeln på mitten längs med långsidan till en smal och lång dubbelvikt rektangel och dela i ca 1 cm tjocka remsor. 

9. Ta två remsor och tvinna dem längst med varandra och rulla ihop till ett bullknyte. 

10. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper, med ordentligt med mellanrum (jag hade 4-5 st per plåt). Låt jäsa under bakduk i 2-3 timmar.

11. Sätt på ugnen på 225 grader, över- & undervärme.

12. Blanda ihop ägg, vatten och salt i en liten skål och pensla på bullarna. Garnera med pärlsocker.

13. Grädda bullarna i mitten av ugnen i 15-20 minuter eller tills att de fått en fin gyllenbrun färg och är genomgräddade.

14. Pensla bullarna med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen.

Sen är det bara att servera och njuta.  

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas